BBQ Pannen
Oorspronkelijke prijs was: €52,99.€45,95Huidige prijs is: €45,95.
Ben je in bezit van een barbecue dan beschik je al over een zeer veelzijdig apparaat waarop je al veel verschillende gerechten kunt bereiden. Maar je bent dan wel beperkt tot gerechten waarbij het vlees, vis of de groenten gegrild worden. Sommige grotere barbecues beschikken over een mogelijkheid voor een tweede hitte zone in de vorm van een gaspit of een plancha bakplaat. Maar wil je de veelzijdigheid van je barbecue écht uitbreiden, waarmee bereiding van zo'n beetje alle gerechten mogelijk is, dan is de aanschaf van een juiste barbecue pan een must-have.
Een barbecue pan kenmerkt zich door het materiaal waarvan deze is gemaakt. Allereerst moet deze bestand zijn tegen hoge temperaturen, daarnaast wil je het beste bakresultaat behalen en wil je dat deze een lange levensduur heeft. Vroeger, toen er nog een fornuizen of kachels waren, werd al op open vuur gekookt. Heel lang geleden werden hiervoor keramische potten en schalen gebruikt, maar toen men had uitgevonden hoe je metaal moest maken, werd dit vervangen door staal en gietijzer in de vorm van platen, grills en ook pannen.
Nu nog steeds is de beste keuze om te werken met pannen van plaatstaal en gietijzer wanneer je deze op je barbecue wilt gaan gebruiken. Voor bij de barbecue kunnen we de pannen onderbrengen in twee groepen: Dutch ovens en skillets.
Dutch ovens zijn zware pannen van gietijzer voorzien van een deksel. Uit de naam kan worden afgeleid dat deze haar oorsprong kent in de Nederlandse geschiedenis. Toen men nog op vuur kookte en hiervoor pannen van gietijzer gingen gebruiken werden deze op een bepaald moment van een deksel voorzien. Op een bepaald moment werden deze deksels voorzien van een omhoogstaande rand. Deze rand was (en is nog steeds) toegevoegd zodat kolen op de deksel konden worden gelegd zonder er vanaf te vallen. In de Engelse taal is men toen dit soort pannen Dutch ovens gaan noemen. Tot de dag van vandaag, en zeker in de barbecue community, weet men wereldwijd wat voor pan je bedoelt wanneer je een Dutch oven gebruikt. Met een DO (afk.) kun je bakken, braden, stoven, grillen en een gemaakt gerecht lang warm houden. Dit kan in een bed van kolen, boven open vuur, maar dus ook op de barbecue. Hiermee kan je de warmte van je barbecue enerzijds gebruiken om een stuk vlees te grillen, maar kan je gelijktijdig een heerlijk stoofgerecht bereiden. Ook kan je de deksel omgekeerd los als een koekenpan gebruiken.
Hiermee komen we bij de tweede categorie en dit zijn de skillets ofwel koekenpannen in het Nederlands. Hiermee kan je uiteraard gemakkelijk op een vuurtje of op de grillplaat van je barbecue snel een eitje, aardappelen of wat groenten bakken. Zo heb je naast je gegrilde vlees gelijk een garnituur om zo een compleet verzorgde maaltijd te kunnen serveren. Een skillet voor de barbecue zijn gemaakt van plaatstaal of van gietijzer. De eerste is natuurlijk lichter in gebruik en wat sneller op baktemperatuur, terwijl je met gietijzeren skillet juist gebruik kunt maken van de gelijkmatige warmteverdeling en het feit dat deze zijn warmte langer vast zal houden.
In ieder geval worden de mogelijkheden voor de bereiding van de lekkerste maaltijden in de buitenlucht met een juiste BBQ pan enorm uitgebreid. Eigenlijk is het een must-have voor iedere grill master die complete gerechten wil gaan bereiden.
Punt van aandacht is dat zowel bbq pannen van plaatstaal, als van gietijzer wel extra aandacht nodig hebben om er heel lang plezier aan te kunnen beleven. Metaal moet nu eenmaal voorzien worden van een beschermlaag om corrosie te voorkomen. Hiervoor zijn speciale onderhoudsmiddelen beschikbaar gemaakt van voedsel vriendelijke bestanddelen, maar mocht je deze even niet bij de hand hebben, dan kan je bijvoorbeeld ook een plantaardige olie gebruiken (bij voorkeur liever geen olijfolie want deze zal gaan plakken).
Verfijn je zoekopdracht